A Kiegyensúlyozott Társadalom Műhely nem politikai csoportosulás, hanem nyitott, hivatalos tagság nélküli társadalomtudományi vitakör. A résztvevők egységesek a társadalmi igazságosság iránti elkötelezettségben és abban, hogy nem hiszik, hogy személycserék, kormányváltások lényeges változást hozhatnak az ország életében, ezért arra vállalkoztak, hogy újragondolják társadalmi, politikai, gazdasági rendszerünk működését.
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 
 

Témalista

- EGYÜTTÉLÉS
Mi az, ami összetartja az emberi társadalmakat? Mi az, amitől az ember jól érzi magát a többi ember között, és mitől nem? Hogyan épülhet fel egy jól működő társadalom?

- VÉLEMÉNYEGYEZTETÉS, DÖNTÉSHOZATAL
A kiegyensúlyozott társadalom alapfeltétele, hogy a társadalom tagjai egyeztessék véleményüket és közös ügyeikről közös álláspontot alakítsanak ki. De milyen módon lehetne ezt úgy, hogy az tényleg meggyőző és megnyugtató legyen mindenki számára? A többségi elv két hibája, hogy (1) a kisebbségi vélemény(ek) alulmaradása frusztrál(hat)ja a kisebbséget, (2) semmi garancia nincs rá, hogy a többség jól dönt. Ezen kívül alapvető probléma, hogy - bár ezt általában senki sem ismeri el - a vélemények ritkán alakulnak ki higgadt megfontolások eredményeként, ehelyett általában érzelmek: szimpátiák, indulatok, sőt hangulatok függvényei, illetve konformitás (vélt, vagy valós csoportnyomásnak való engedelmeskedés) eredményei.
Hogyan lehetne tehát másképp?

- A SZABADSÁG HATÁRAI
Hol húzódik a szabadságunk határa? Milyen mértékig szólhatunk bele egymás, az állam pedig az állampolgárok életébe? Örök, újra és újra visszatérő probléma. Van-e legalább esély rá, hogy megállapítsunk (szinte) minden esetre alkalmazható irányelveket?

- TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG

- A TÁRSADALMI SZERZŐDÉS KORSZERŰSÍTÉSE

- ALTERNATÍV GAZDASÁGI ELMÉLETEK

- EGZISZTENCIATÖRVÉNY

- SZUBSZIDIARITÁS ÉS FLEXIBILIS ÖNKORMÁNYZAT

- POLITIKAI FELELŐSSÉG

- A KÍVÜLÁLLÁS ÉS A LUSTASÁG JOGA

- AZ ERŐFORRÁSTRANSZFER ÁLLAMI GARANCIÁJA
Nem csak a kapitalista rendszerben a pénz az egyetlen eszköz, amire (a realitások határain belül) bármi átváltható, és ami átváltható bármire. Ugyanakkor a pénz előállításának képességével távolról sem rendelkezik mindenki ugyanúgy. A pénz előállítása nem csupán szándékon és kitartáson, hanem legtöbbnyire helyzeten, a helyzet pedig szerencsén múlik. Az államnak garanciát kellene vállalnia arra, hogy gyenge pénzelőállítási képességgel rendelkezők egyéb módon (de nem segélyezés útján!) jussanak pénzhez...

- A MEGGONDOLATLAN ÉS SZÁNDÉKTALAN ÜZLETKÖTÉS ÉRVÉNYTELENSÉGE

- EGYDIMENZIÓS TÁRSADALOM

- NINCSTELENSÉG ÉS HAJLÉKTALANSÁG KONTRASZTHATÁSA

- A DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSE

- A LIBERALIZMUS ÉRTELMEZÉSE

- AZ ANARCHIZMUS ÉRTELMEZÉSE

- A SZOCIALIZMUS ÉRTELMEZÉSE

- A NACIONALIZMUS ÉRTELMEZÉSE

- A SZABADSÁG ÉRTELMEZÉSE

- KONZERVATIVIZMUS ÉS TRADICIONALIZMUS

- BELSŐ REFORMOK ÉS NEMZETKÖZI KÖTELEZETTSÉGEK

- HÁTAT FORDÍTANI, VAGY MEGBESZÉLNI MINDENT?

- A REFLEXES POLITIKAI KATEGORIZÁLÁS A SZABAD POLITIKAI GONDOLKODÁS EGYIK LEGFŐBB GÁTJA

- KÜLÖNBSÉG A LOBBIZÁS ÉS A BEFOLYÁSSAL VALÓ ÜZÉRKEDÉS KÖZÖTT

- A KÉPVISELŐI SZABAD MANDÁTUM

- A DEHA MODELL

- AZ IDE LISTA

- LEHET-E MÁS A POLITIKA

- VAN-E TÁRSADALMI RENDSZER, AMIT MÉG NEM TALÁLTAK KI?

- A CIVIL MOZGALOM KÉPVISELETI MODELLJE

- AZ ÁLLAMI ELVONÁS PLAFONÉRTÉKE (TEM)

- MI A FEJLŐDÉS, A (GAZDASÁGI) NÖVEKEDÉS, ÉS HOVA VEZET?

- "NYÍLT FORRÁSKÓDÚ" TÁRSADALOM

======================
Ha akár csak egyetlen témáról van véleményed, hozzá kívánsz szólni, várunk a Kiegyensúlyozott Társadalom Műhelyben! (kiegy@mailbox.hu)
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one